İçeriğe geç

Geniş Kelimesi Türkçe Mi

Geniş kelimesinin kökü nedir?

GENİŞ (< GEŊ+İ-Ş) Bu durumda Türk dilinin yazı tarihi ve yazılı eserler incelendiğinde ‘geniş’ sözcüğünün anlamlı en küçük birim olmadığı, sözcüğün ‘geŋ/keŋ/kéŋ’ isim kökünden türetilmiş olması gerektiği ortaya çıkmaktadır (Gülensoy, 2011: 364).

Büyük Türkçe kelime mi?

büyük – Nisanyan Sözlüğü. Eski Türkçe bedük, “büyük” kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Eski Türkçe bedü – “büyümek” fiilinden ve Eski Türkçe +Uk ekinden türemiştir.

Yüksek Türkçe bir kelime mi?

yüksek – Nisanyan Sözlüğü. Eski Türkçe “yüksek” kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Eski Türkçe “yüklemek” fiilinden Eski Türkçe eki +Uk ile türemiştir. Bu fiil, Eski Türkçe “yüklemek” kelimesinden Eski Türkçe eki +sA- ile türemiştir.

Genel kelimesi Türkçe mi?

Fransızca général (aynı anlam) kelimesinden serbest çağrışım yoluyla türetildiği açıktır.

Kelimenin kökü neresidir?

Dilbilgisinde kök, bir sözcüğün önek ve sonekleri çıkarıldıktan sonra geriye kalan anlamlı kısmıdır.

Kelime kökü nereden gelir?

Kelime kelimesi Arapça كلمة (kelime(t)) kelimesinden ödünç alınmıştır ve “söylenen şey, söz” anlamına gelir. Arapça kelime, aynı dilde faˁila(t) ölçüsünde de görülen كَلَمَ (kalama) “dedi” fiilinin bir türevidir.

Türkçe en zor kelime nedir?

Bu nedenle soyadından türeyen sözcükleri de en uzun sözcüğe katacak olursak, “sanki ay yıldızlı al bayrağı taşıyan kahraman oğullardan birisin, sanki olamadıklarımızdan birisin.” “etkisizleştirmek” ise 117 harfle Türkçedeki en uzun anlamlı ve olası sözcük olarak değerlendiriliyor.

Su kelimesi Türkçe mi?

Türkçede su kelimesinin kökeni Eski Türkçe sub veya suv kelimelerinden gelir. Orijinal hali sub olan kelime 9. yüzyıldan itibaren suw’a dönüşmüştür. Son sesteki dudak sesi suvar-, süvar-, sıvı, sıvı gibi türevlerde korunmuştur. Orhun yazıtlarında bir kelime olarak kaydedilmiştir.

Türkçedeki en uzun kelime nedir?

Türkçe’de bir metinde kullanılan en uzun kelime 70 harfli olup, çeviremediğimiz kelimelerden biridir. Muvaffakiyet (‘başarı’) isminden türemiştir ve ‘sanki sen kolayca başarısızlığa yol açanlardan biri olamazsın’ anlamına gelir. Türkçe’de bir metinde kullanılan en uzun kelime 70 harfli olup, ‘sanki sen kolayca başarısızlığa yol açanlardan biri olamazsın’ anlamına gelir. Muvaffakiyet (‘başarı’) isminden türemiştir ve ‘sanki sen kolayca başarısızlığa yol açanlardan biri olamazsın’ anlamına gelir.

Türkçede kaç kelime var?

Dildeki gelişmeleri yansıtan Türkçe sözlükte, kelime, terim, kelime grubu, ek ve anlamlardan oluşan 122.423 kelime, toplam 92.292 başlangıç ​​ve tanımlık sözcüğü, Türk edebiyatından seçilmiş 34.672 örnek cümle, 1.454 sözcük yer almaktadır.

Popüler Türkçe bir kelime mi?

popular – Nisanyan Sözlüğü. Fransızca populaire kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir ve “halka ait, halka uygun, halk tarafından sevilen” anlamına gelir. Bu kelime aynı anlama gelen Latince “popularis” kelimesinden türemiştir.

Dünyanın en uzun kelimesi Türkçe mi?

Türkçe ve diğer dillerdeki en uzun kelimeler şu şekilde sıralanmıştır. Dünyanın en uzun kelimesi bir Türkçe kelimedir. Sanki bizi başarılı kılamayanlardan biriymişsiniz gibi.

Tüm kelimesi Türkçe mi?

(2016). All sözcüğünün yeni değerlendirmeleri. Uluslararası Türk Edebiyatı Kültür Eğitimi Dergisi, 5(3), 1063-1093. 1960’lardan beri Türkçe “all” sözcüğünün Arapça “tamm” sözcüğünden türediği iddiası vardır.

Grup Türkçe bir kelime mi?

Kökeni Fransızcadan gelen kelime grubu, bugün Türkçenin pek çok farklı alanında kullanılan en önemli kelimelerden biridir.

Türkiye kelimesi Türkçe mi?

Önce Yunanca ve Latince Tourkia (Τουρκία) ve Turchia sözcüklerindeki -ia ekinden, daha sonra Arapça Türkçedeki (تركيا) -iyya ekinden türetilmiştir.

Büyümek kökü isim mi fiil mi?

büyümek, yaşlanmak (olma fiili)

Türemiş kökü nedir?

GÖVDE + SON EKİ + EĞİLİM EKİ ⇒ Yapım ekleri eklenerek oluşturulan yeni sözcükler türemiş sözcük olarak ifade edilir.

Geri kökü nedir?

Dimitriyev, “geri” sözcüğünün, “geri, son” anlamına gelen “ked” sözcüğüne dativ eki +ge ve yön eki +rü eklenerek oluşturulduğunu ileri sürmektedir.

Uzat kelimesinin kökü nedir?

uza- – Nişanyan sözlüğü. Eski Türkçe uza fiilinden türemiştir – “büyük olmak, uzaklaşmak”.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Kısa Boylu Escort